mgr Dorota Machowska
Created by Arkadiusz Szczesny
tel. 793 716 218
Pyszne, zdrowe, proste w wykonaniu, w sam raz dla początkujących przygodę z wypiekiem pieczywa.
Ciasto:
Dodatkowo:
Do ciepłego mleka wsypać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać , przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. W misce wymieszać obie mąki, dodać sól, olej, ciepłą wodę i podrośnięte drożdże, wymieszać. Przełożyć na stolnicę i wyrobić ciasto aż będzie elastyczne. Podzielić na 16 części, uformować kuleczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Podrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem lub zimnym mlekiem, obsypać ulubionymi dodatkami np.makiem, sezamem, czarnuszką, pestkami dyni, słonecznika itp. Piec 25 min.