Pyszne, zdrowe, proste w wykonaniu, w sam raz dla początkujących przygodę z wypiekiem pieczywa.

Ciasto:

  • 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 350g mąki pszennej typ 650
  • 35g świeżych drożdży
  • 250g ciepłej wody
  • 150g ciepłego mleka
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

 

Dodatkowo:

  • Jajko lub mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • Sezam, czarnuszka, pestki słonecznika itp.

 

Do ciepłego mleka wsypać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać , przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. W misce wymieszać obie mąki, dodać sól, olej, ciepłą wodę i podrośnięte drożdże, wymieszać. Przełożyć na stolnicę i wyrobić ciasto aż będzie elastyczne. Podzielić na 16 części, uformować kuleczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Podrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem lub zimnym mlekiem, obsypać ulubionymi dodatkami np.makiem, sezamem, czarnuszką, pestkami dyni, słonecznika itp. Piec 25 min.

 

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

13 maja 2020

herbadiet@poczta.pl

tel. 793 716 218

Zapraszam do kontaktu:

 

tel: 793 716 218